Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
Halimäen Neisa
virtuaalihevonen

Kotitalli      Päiväkirja      Tapahtumakalenteri      Valmennukset      Kilpailukalenteri

 
 
Haflinger s. 28.06.2010, Suomi, 8v
Tamma, 137cm Kasvattaja Tero & Manta Pelkonen, Halimäen tila
Liinakko  Omistaja VRL-14527
Yleispainoitteinen Ko: HeB, Re: 70cm

 

PKK / VH17-057-0018

 

Historia

Daniel Susineva kertoo:
Uusi myyntiponi oli sulattanut ratsastuskoululaisten sydämet. Se oli käynyt vain parilla tunnilla paikkaamassa jalkaansa kuumotellutta Melvin-ponia, ja sen toivottiin jo jäävän. Piti pysytellä lujana: Mallaspuroon ei oltu hankkimassa juuri nyt uutta opetushevosta. Neisalle etsittäisiin sopiva koti, ennen kuin joku hurjapäinen ponituntilainen kaappaisi sen, karauttaisi metsään ja kätkisi sen johonkin hylättyyn latorakennukseen.

Vankkarakenteinen haflinger tuntui kokoaan isommalta, ja se sopisi epäilemättä moneen käyttöön. Sillä olisi jonkun onnekkaan lapsen mukava opetella ratsastamaan, tai sitten sen löytäisi pienehkö aikuinen, jota ihastutti pikkuhevosella harrastaminen. Ja, kuten oli nähty, ratsastuskoulussa Neisa ilahduttaisi aivan takuulla laajaa asiakaskuntaa.

Juuri nyt Neisa marssi pontevana Lynnin alla kentällä. Neisa oli melko reipas, mutta kouluraipalle oli silti välillä käyttöä. Hevosessa oli muutakin ponimaista kuin pieni koko: se osasi kujeilla ja sumuttaa ratsastajaansa. Välillä Neisa esitti pieniä pukkiloikahduksia ja säpsähdyksiä, kun tuuli heilautteli puiden lehtiä, toisinaan se yritti kaikin keinoin oikoa kulmissa ja välillä se kerta kaikkiaan unohti kuunnella pohjeapuja. Tammassa oli työmaata. Se oli oppinut edellisessä kodissaan huijaamaan pikkutyttöjä, jotka sillä pääasiassa olivat ratsastaneet, ja se tiesi kyllä, kuinka laistaa töistä niinä päivinä, kun sitä ei sattunut huvittamaan.

Onneksi sitä enimmäkseen taisi kuitenkin huvittaa. Silloin, kun sille selvästi ilmaistiin, mitä siltä haluttiin, se teki kyllä työtä käskettyä. Neisa ei ollut mikään yhteistyökyvytön muuli, vaikka pilkettä silmäkulmasta löytyikin.

Hankalimmillaan Neisa oli silloin, kun se piti lastata traileriin. Se ei ollut elämänsä aikana matkustanut kuin pari hassua kertaa: synnyinkodistaan uudelle omistajalle, kerran klinikalle tutkittavaksi ja sitten meille. Niinpä sen kanssa harjoiteltiin lastaamista. Olisi ihan suotavaa, että kun sille löytyisi uusi omistaja, se saataisiin roudattua hänen tai heidän luokseen.

***

Myydään 7-vuotias Suomessa syntynyt haflingertamma. Toimiva perushevonen. Kuuliainen kouluratsu, esteillä vaatii määrätietoista ratsastusta. HeB/70cm, maastoilee hyvin porukassa, yksinään jännittää. On tehnyt pari ratsastuskoulun tuntia ja maastoillut oppilaiden kanssa. Toisinaan keksii kujeita, mutta säännöllisesti läpiratsastettuna erinomainen ponikokoinen ratsu lapsille ja nuorille. Kiltti ja seurallinen, hoitotoimenpiteet ell ja kengitystä myöten sujuu tämän kanssa helposti. Lastaustreeniä kuitenkin kaipaa.

Näillä sanoin myytiin kaunista haflingertammaa Neisaa. Se ei sulattanut minua pelkästään kuvallaan vaan myös varsin mielenkiintoisella luonteellaan. Se on poni, josta löytyi luonnetta ja jonka kanssa kaikkia asiat eivät olisi itsestäänselvyys. Se on poni, joka oikein houkutteli minua luokseen, joten aika nopeasti näppäilin myynti-ilmoituksessa olevan puhelinnumeron puhelimeeni ja soitin. Koeratsastuspäivä sovittiin ja sen päivän alkaessa en voinut muuta kuin ihastua vielä lisää tuohon pieneen ponipalleroon. Luonteeltaan varsin ihana Neisa sai kuitenkin ratsastaessa hikikarpalot nousemaan otsaan vaikka lokakuinen sää olikin viileä, lähes hyytävän kylmä. Siinä oli tekemistä todella paljon, mutta siitä jos mistä olin enemmän kuin innoissani. Olin päättänyt, että jos Neisa läpäisee ostotarkastuksen, niin se tulee olemaan minun. Ja niinhän siinä kävi, että olin pian haflingertamman omistaja.

 

Luonnekuvaus

Luonteeltaan Neisa on lempeä ja seurallinen haflingertamma, joka ihastuttaa monia kauniilla ulkonäöllään ja ihanalla luonteellaan. Se on leppoisa hevonen, jonka kanssa hoitotoimenpiteet sujuvat varsin mutkattomasti. Tammaa voi pitää hoitotilanteissa huoletta irti, sillä se ei lähde vaeltamaan mihinkään. Neisa nauttii pitkistä harjaustuokioista sekä tietysti rapsutuksista, jolloin se venyttää tyytyväisenä kaulaansa ja nostaa ylähuultaan ilmaan. Se antaa varustaa itsensä, nostaa kaviot pyydettäessä ja ei hetkahda pesuakaan. Ell. toimet ja kengitys sujuvat myös mutkattomasti, mutta traileriin meno tuottaa päänvaivaa. Siihen onkin varauduttava runsaalla ajalla sekä mahdollisilla apukäsillä. Taluttaessa Neisa kulkee rennosti vierellä ja katselee yleensä innokkaana ympärilleen.

Ratsuna Neisa on kuuliainen ja reipas, mutta toisaalta raipalle on välillä käyttöä. Danielin sanoin Neisassa on muutakin ponimaista kuin pieni koko: se osaa kujeilla ja sumuttaa ratsastajaansa. Välillä Neisa esittää pieniä pukkiloikahduksia ja säpsähdyksiä, kun tuuli heilauttelee puiden lehtiä, toisinaan se yrittää kaikin keinoin oikoa kulmissa ja välillä se kerta kaikkiaan unohtaa kuunnella pohjeapuja. Tammassa on työmaata. Se oli oppinut edellisessä kodissaan huijaamaan pikkutyttöjä, jotka sillä pääasiassa olivat ratsastaneet, ja se tiesi kyllä, kuinka laistaa töistä niinä päivinä, kun sitä ei sattunut huvittamaan. Esteillä Neisa on reipas, mutta vaatii määrätietoista ratsastusta. Se maastoilee hyvin porukassa, mutta yksin kulkiessa se vähän jännittää ja tuppaa näkemään mörköjä. 

 

Kuvagalleria
 
  
 
Klikkaa kuva isommaksi
 
 
Sukutaulu
 
 
i. Conradin evm
half
 
ii. Andris evm
half
 
ie. Claritta evm
half
iii. tuntematon evm
iie. tuntematon evm
 
iei. tuntematon evm
iee. tuntematon evm
 
 
e. Nesina evm
half
 
ei. Jaronas evm
half
 
ee. Nicolina evm
half
 
eii. tuntematon evm
eie. tuntematon evm
 
eei. tuntematon evm
eee. tuntematon evm
 

Neisan suku on jäänyt minulle melko mysteeriksi, sillä en tiedä sen suvusta oikeastaan mitään muuta kuin toiseen sukupolveen asti yltävät nimet. Se on aika hullua, sillä olin yleensä ostanut tasokkaita puoliverisiä, joiden suvun kaikki hevoset tiesin pitkälle asti ja tiesin vallan hyvin, että mitä kukin hevonen oli elämänsä aikana tehnyt.

Ihmiset puhuivat, että ostin kuin sian säkissä, mutta ei se suinkaan niin mennyt. Tiesinhän minä, että Neisa on syntynyt Suomessa Halimäen tilalla ja oli ollut alunperin pienien tyttöjen ratsu, josta se siirtyi Mallaspuroon paikkaamaan toisen hevosen paikkaa. Sieltä se sitten myyntiin minulle. Eikö tässä ollut tarpeeksi? Toisinaan voi sanoa, että Neisan suku on minulle täysin mysteeri - ei Neisa.

 

Jälkeläiset

 

hafl- o/t. virallinen nimi      s. 00.00.0000      i. virallinen nimi    om.

Varusteet

 
Hoito-ohjeet

Tarhataan kaverin kanssa tai laumassa, ilman riimua
Pakkasella alku- ja loppukäyntien aikana loimi niskassa
Loimitus tapahtuu sään mukaisesti, sateella sadeloimi kaulakappaleella, talvella toppaloimi kaulakappaleella ja mahdollisesti fleeceloimi alle, tallissa talvisin talliloimi ja laitumella ötökkäloimi-ja/tai ötökkähuppu, mikäli ötököitä on paljon.
Treenien jälkeen tulee laittaa 2- teho liminentti jalkoihin (alkuun viilentävä & sen jälkeen lämmittävä vaikutus), tarvittaessa joko pesu tai hiet pyyhitään sienellä.

 

© H. Tekstien & kuvien luvaton kopioiminen kielletty! Pääkuva & historia © VRL-05265

©2018 - suntuubi.com